Tensiunile politice dintre state au fost date la o parte în contextul calamității care s-a desfășurat la începutul acestei săptămâni în Turcia și Siria. Misiuni de salvare se derulează non-stop pentru a salva victimele cutremurelor. Statele din lumea întreagă s-au mobilizat pentru a conferi ajutorul de care are nevoie populația afectată.
Israelul şi Autoritatea Naţională Palestiniană au anunţat luni că s-au oferit să ajute Ankara în urma seismelor soldate cu mii de morţi şi răniţi, care au lovit Turcia şi Siria, informează AFP, citată de Agerpres.
„Am ordonat să trimitem, la solicitarea guvernului turc, echipe de salvare şi ajutor medical”, a spus Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului. Ajutorul israelian constă în medicamente, pături şi corturi, potrivit presei locale.
Puterile internaționale alături de Turcia și Siria
SUA, Marea Britanie, Canada, Rusia și China sunt printre alte națiuni ce și-au oferit asistența. Comunitatea internațională face apeluri pentru a relaxa unele restricții politice privind ajutorul ce intră prin nord-vestul Siriei, ultima enclavă controlată de rebeli și una dintre zonele cele mai grav afectate de cutremur, potrivit Digi24.
Marea Britanie oferă sprjin Turciei cu o echipă de 76 de specialişti în căutare şi salvare, echipamente şi câini de salvare. „Suntem pregătiţi să oferim sprijin suplimentar, dacă este necesar”, a declarat pe Twitter ministrul de externe James Cleverly.
Preşedintele SUA, Joe Biden, a cerut luni echipelor sale să ofere Turciei „orice fel de asistenţă necesară” şi să monitorizeze îndeaproape situaţia din această ţară. „Sunt profund întristat de pierderile de vieţi omeneşti şi de devastarea provocată de cutremurul din Turcia şi Siria”, a scris Biden pe Twitter. „Am dat instrucţiuni echipei mele să continue să monitorizeze îndeaproape situaţia în coordonare cu Turcia şi să ofere orice fel de asistenţă necesară”, a adăugat el, conform Agerpres.
Grecia îi ajută pe vecinii turci
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a promis luni să „pună la dispoziţie toate forţele sale” pentru a veni în ajutorul Turciei vecine, relatează France Presse. „Trebuie să punem la dispoziţia Turciei toate forţele noastre”, a afirmat şeful executivului de la Atena.
La rândul său, ministrul grec de externe Nikos Dendias a spus că a luat legătura cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, şi a repetat că Grecia poate furniza „asistenţă imediată” Turciei.
Italia a propus luni Turciei ajutorul Protecţiei sale civile, relatează AFP. Prim-ministrul Giorgia Meloni, „informată de Departamentul Protecţiei civile, urmăreşte constant situaţia după seismul distrugător care a lovit Turcia, la frontiera cu Siria”, potrivit unui comunicat al serviciilor sale.
România, printre primele țări care a a trimis ajutor Turciei
România a fost printre primele țări care a trimis ajutor Turciei, mulți români fiind la studii în această țară, cu burse Erasmus. Executivul României a pus la dispoziție ajutor atât pentru românii aflați în Turcia, cât și pentru salvarea populației locale afectată de cutremure.
Trei aeronave ale Forţelor Aeriene Române execută misiuni aeriene spre Turcia, informează Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Aeronavele transportă o echipă de salvare RO-USAR, personal medical, materiale şi echipamente de căutare-salvare, precum şi bunuri materiale de strictă necesitate, potrivit Agerpres..
De asemenea, Republica Moldova, care nu este membră a NATO, s-a oferit să trimită o echipă de căutare şi salvare, care are însă nevoie de ajutor pentru a ajunge în zona afectată de seisme.