Demolarea valorilor naționale
Un monument al Eroilor Români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial din Câmpia Turzii a fost DEMOLAT ILEGAL, la începutul anului 2023.
În adresa nr. CE-876 din 20.03.2023 remisă de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, instituție în cadrul Ministerului Apărării Naționale, se arată:
„Regimul juridic al mormintelor si operelor comemorative de război românești de pe teritoriul național este reglementat prin prevederile Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, cu modificările și completările ulterioare și cele ale Hotărârii Guvernului nr. 635/2004 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, cu modificările și completările ulterioare.
Conform prevederilor art. 8 alin. 4) coroborate cu cele ale art. 37 lit. a) din legea menționată, consiliile locale ale comunelor și orașelor au obligația de a ține evidența detaliată a mormintelor și operelor comemorative de război situate pe raza lor teritorială și de a asigura protejarea, precum și punerea în valoare a acestora, prevăzându-și în bugete fondurile necesare în acest scop. Prin protejarea mormintelor și operelor comemorative de război, conform prevederilor art. 7 alin. (2) din aceeași lege, se înțelege ansamblul de măsuri cu caracter științific, juridic, administrativ, financiar, fiscal și tehnic menite să asigure cercetarea, identificarea, inventarierea, clasarea, evidența, conservarea, marcarea, inclusiv paza și întreținerea, restaurarea, strămutarea și punerea în valoare a acestora.
Potrivit prevederilor art. 15 din Legea nr. 379/2003, modificarea sau strămutarea mormintelor ori a operelor comemorative de război se face cu avizul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.
De asemenea, în scopul protejării mormintelor și operelor comemorative de război, proprietarii și titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra acestora sunt obligați să obțină avizele cerute de lege pentru tote intervențiile efectuate asupra mormintelor și operelor comemorative de război, potrivit prevederilor art. 38 lit. d) din aceeași lege”, precizează șeful unității militare București.
Răspunsul întârziat al autorităților
Autoritatea instituțională a continuat să ofere explicații, însă acestea au venit după ce demolarea deja a fost produsă: „În ceea ce privește situația Monumentului Eroilor Români din cel de-al Doilea Război Mondial, situat în Piața Mihai Viteazul (Parcul central Ionel Floasiu) din municipiul Câmpia Turzii, județul Cluj, intervenția asupra operei comemorative de război s-a realizat fără avizul de specialitate al Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.
Ca urmare a aspectelor sesizate în corespondentța dumneavoastră, instituția noastră s-a adresat Primăriei/Consiliului local al municipiului Câmpia Turzii, în administrarea căruia se află Monumentul Eroilor Români din cel de-al Doilea Război Mondial din localitate, solicitând comunicarea situației actuale a operei comemorative de război, precum și dispunerea măsurilor ce se impun pentru readucerea monumentului la forma și amenajările inițiale.
Nu în ultimul rând, ne exprimăm aprecierea pentru preocuparea pe care o manifestați față de proteiarea mormintelor și operelor comemorative de război dedicate eroilor Patriei și vă asigurăm de întreaga noastră considerație”, semnează șeful unității militare București.
Sursă: Arieș News