Regizorul francez Pascal Reverte, 51 de ani, a pus în scenă o piesă de teatru despre Nadia Comăneci.
Legenda sportului mondial, Nadia Comăneci, este din nou sursă de inspirație pentru mediul artistic. Copilul, care la doar 13 ani începea să strălucească în lumea gimnasticii, câștigând trei medalii de aur și una de argint la Campionatele Europene de la Skien, Norvegia, reprezintă idolul perfecțiunii, o legendă asociată cu țara noastră.
La Jocurile Olimpice de la Montreal, Canada, intra în istorie cu prima notă 10 din gimnastică, dar și cu cele 5 medalii câștigate: trei de aur (la individual compus, bârnă și paralele), una de argint (echipă compus) și una de bronz (sol).
Devenită una dintre cele mai cunoscute sportive ale planetei, Nadia Comăneci reprezintă o sursă de inspirație pentru domeniul artei, al creației și al spectacolului. Povestea sa impresionează generații de sportivi, artiști și oameni de cultură din întreaga lume.
Nadia Comăneci, personaj într-o piesă de teatru montată în Franța
Regizorul Pascal Reverte a vorbit despre spectacolul „Peut-être Nadia” – „Poate Nadia” pentru Libertatea.
„Spectacolul se numește Poate Nadia pentru că este, mai degrabă, o ipoteză biografică, o investigație poetică despre o legendă, care descrie un mit contemporan. Toate faptele relatate în piesă sunt adevărate, ceea ce spun personajele ne aparține și este ficțiune teatrală”, a declarat regizorul pentru Libertatea.
Pe regizor l-a frapat mai mult ceea ce a rămas nespus despre Nadia. Întrebat de ce a ales acest titlul pentru piesa sa, Pascal Reverte a explicat „pentru că este despre ce a rămas din povestea ei în amintirile noastre, din lecturile noastre despre Comăneci, imaginile cu ea în documentare sau retrospective. Evident că i-am citit autobiografia, dar, până la urmă, cum să vă spun, mi-a servit mai mult prin ceea ce nu a fost spus”.
Urmărește prezentarea piesei aici:
Nu e prima piesă de teatru despre Nadia Comăneci
În 2016, actrița și regizoarea franceză Chloé Dabert a pus în scenă, la Teatrul Centquatre din Paris, piesa „Nadia C.”, inspirată din romanul „La Petite Communiste qui ne souriait jamais” (n.r. – Micuța comunistă care nu a zâmbit niciodată), scris de Lola Lafon și publicat în 2014.