Mai multe proiecte legislative ale politicienilor români vor să-i bage la închisoare pe tinerii care consumă droguri. Niciunul nu se întreabă însă: de unde vine problema?
Președintele Biden și-a prezentat recent planurile de viitor în cadrul discursului privind starea națiunii americane. Printre acestea, un loc important l-au avut referirile la serviciile de sănătate mintală și adicții, potrivit Libertatea. Asociația Americană de Psihiatrie a lăudat inițiativa, care cuprinde un plan de măsuri la mai multe niveluri:
- Sprijinirea profesioniștilor din serviciile de sănătate mintală, în special în gestionarea efectelor epuizării psihice (burnout);
- Întărirea sistemelor de impunere a egalității între serviciile de medicină somatică, pe de o parte, și cele de psihiatrie și tratament al dependențelor de droguri, de cealaltă parte;
- Investiții în serviciile de criză și în linia telefonică națională antisuicid;
- Continuarea sprijinirii serviciilor de medicină la distanță;
- Recrutarea de profesioniști în sănătate din medii sociale cât mai diverse;
- Lupta împotriva dependenței de droguri prin campanii dovedite eficiente de prevenire, reducerea riscurilor, tratament și recuperare;
- Susținerea veteranilor și a familiilor acestora în vederea reducerii ratelor de suicid în această populație.
„Îngrijiri pentru sănătatea mintală în școli”. În SUA, nu și în România
După COVID, aproape toate națiunile fac planuri de investiții și dezvoltare a sistemului de servicii de sănătate mintală. Pandemia a produs o destabilizare profundă a societății și cei vulnerabili au devenit și mai vulnerabili. În special adolescenții și tinerii sunt considerați a fi printre cei cu riscul cel mai mare de tulburări grave de tip depresiv, anxios și tulburări de comportament (abandon școlar, violență, consum de droguri).
Trebuie să ne concentrăm pe această expresie: îngrijiri de sănătate mintală în școli! Nu polițiști, camere de supraveghere video, protocoale de colaborare interinstituțională semnate cu ifose la Prefectură sau la Guvern, nu apeluri la testări cu forța sau proiecte de lege care să bage copiii și tinerii care consumă droguri la închisoare, ci îngrijiri de sănătate mintală în școli.
Politicienii vor închisoare pentru tinerii consumatori de droguri
Politicienii vor închisoare pentru tinerii consumatori de droguri Nu doar că nimic din toate cele enumerate de președintele american nu se întâmplă pe meleagurile noastre, dar România se găsește în pragul unei catastrofe legislative care, dacă va fi pusă în aplicare, va transforma în infractori sute de mii de oameni, majoritatea tineri.
Nicio vorbă despre motivele care îi împing pe acești tineri (2 din 10, potrivit celor mai conservatoare estimări) spre consumul de droguri, nicio vorbă de servicii de prevenire și tratament, nicio vorbă despre faptul că în toată țara nu există nici măcar un singur centru de tratament al dependenței de droguri la adolescenți.
A fost publicat cel mai recent raport al Agenției Naționale Antidrog cu privire la situația drogurilor în România. Nu avem cifre noi privind consumul, dar avem cifre noi privind condamnările. Astfel, față de anul anterior, s-a dublat numărul persoanelor trimise în judecată pentru posesie în vederea consumului propriu și a crescut cu 50% numărul condamnărilor cu închisoarea.
O combinație mortală se construiește în politica românească: atitudini de tip talibanic în rândul unor politicieni se sprijină pe dezinteresul Ministerului Sănătății și al celorlalți factori decidenți pentru problemele tot mai grave de sănătate mintală ale populației. Și aici exemplul președintelui Biden este salutar. El îndeamnă partidele să lucreze împreună pentru a îmbunătăți starea de sănătate mintală a populației și a ușura accesul la servicii și profesioniști calificați al celor care se află în suferință.
Generații sacrificate
Noi nu avem veterani la risc de suicid, dar avem bătrâni rămași fără sprijin care se prăbușesc în iadul demenței, avem bolnavi de schizofrenie care ajung pe drumuri și dorm sub cerul liber, avem tineri care pierd drumul spre maturitate în sălile ubicue cu păcănele și pariuri, avem școli care s-au transformat în locuri ale traumei și violenței.
Avem 17% din decese cauzate de fumat și 14% cauzate de abuzul de alcool (în UE, această cifră e 6%!), avem azile din secolul 19 pe care ne încăpățânăm să le numim spitale de psihiatrie și, mai ales, avem această generație de copii care și-au petrecut doi ani din frageda lor viață închiși în case, cu ochii în telefoane și tablete.