Creșterea locurilor de muncă și educația pun femeile într-o poziție dominantă în mai multe industrii. Ar trebui să ne bucurăm sau să ne îngrijorăm?
În câțiva ani, două femei vor obține o diplomă pentru fiecare bărbat
Lumea nu mai este a bărbaților. După secole de dominare a economiei, cea mai mare parte a creșterii locurilor de muncă este în industriile în care femeile lucrează în mod tradițional. Și aceste locuri de muncă necesită mai multă educație.
Femeile au fost excluse efectiv din forța de muncă timp de decenii și, în continuare, câștigă mai puțin decât bărbații dar cea mai recentă informație este că femeile sunt cele care se înscriu cel mai adesea la facultate, în detrimentul bărbaților. Există multe alte motive pentru a explica de ce bărbații nu urmează studii superioare. Unii bărbați tineri nu consideră învățământul superior necesar, deoarece acesta nu te pregătește pentru o carieră concretă.
Economia evoluează, iar învățământul postliceal devine o condiție prealabilă pentru o viață stabilă a clasei de mijloc. Există diferențe financiare între oamenii care merg la facultate și cei care aleg să nu o facă. Și putem vedea impactul acestei tendințe de lungă durată. Bărbații mai puțin educați nu sunt doar în posturi mai puțin plătite, dar mulți nu lucrează deloc. În 1992, aproximativ 72% dintre bărbații absolvenți de liceu peste 25 de ani erau angajați. Chiar înainte de pandemie, doar 64% aveau locuri de muncă, iar în ultimele 18 luni: trimestrul trecut, doar 61% dintre absolvenții de liceu de sex masculin erau angajați. Fiecare recesiune îi îndepărtează pe bărbați de forța de muncă.
Acest lucru nu este doar devastator din punct de vedere economic și social, dar este și rău pentru sănătate. Studiile psihologice atestă că persoanele fără studii universitare sunt mai predispuse la dependență de droguri, sinucidere și moarte timpurie.
Schimbările tehnologice și comerciale au determinat evoluția economică acolo unde cea mai mare parte a creșterii locurilor de muncă s-a produs în domeniile în care lucrează, cu precădere, femeile. Pe măsură ce femeile preiau industriile cu cea mai rapidă creștere, pare inevitabil ca bărbații fără studii superioare să rămână prinși într-o clasă inferioară permanentă.
Potrivit istoricului economic al Universității Northwestern, Joel Mokyr, înainte de industrializare, majoritatea oamenilor erau fermieri și meșteșugari independenți – croitori și argintari. Majoritatea lucrau de acasă și își stabileau propriile ore. Când slujbele s-au mutat în fabricile din orașe mai mari, bărbaților le-a fost greu să se adapteze la a li se spune unde să fie și ce să facă. La început, fabricile angajau femei și copii, deoarece erau mai potriviți pentru structura economiei industriale.
O economie mai dinamică presupune permiterea unei munci independente, inclusiv oferirea unor avantaje lucrătorilor contractuali. Acest aspect i-ar putea determina pe bărbații fără studii universitare să continue munca într-o economie modernă, fără restricții și în propriile condiții. De asemenea, o soluție o reprezintă introducerea mai multor opțiuni de educație de tipul uceniciilor, programe sectoriale de ocupare a forței de muncă și revigorarea școlilor profesionale la nivel de liceu.
Nu în ultimul rând, trebuie să respectăm toate locurile de muncă și să renunțăm la discuțiile elitiste care susțin că anumite meserii sunt inutile sau că unele locuri de muncă sunt mai puțin prestigioase, deoarece nu au necesitat o diplomă de facultate. La urma urmei, un instalator bun poate câștiga adesea mai mult decât un avocat mediu. Este posibil ca numărul foarte mare de femei care merg la facultate să nu semnaleze sfârșitul erei bărbaților, acest lucru poate indica o economie în tranziție, unde unii bărbați vor stagna, iar alții vor găsi o modalitate de adaptare și prosperare.
Sursă: Bloomberg.com