Mai mulți cetățeni din Dimieni, sat din afara Bucureștiului, s-au declarat deranjați de petrecerile devenite tot mai frecvente care tulbură liniștea localității din cauza muzicii date la maxim.
Unii dintre ei sunt decis să solicite primarului din Tunari suspendarea și eventual anularea licenței de funcționare a salonului de evenimente Libao, care nu se află la prima abatere în ciuda sesizărilor și amenzilor aplicate de polițiști, potrivit G4media.
Bucureștenii, terorizați de muzica din cluburile de noapte
Situația este aceeași și în București. Sute de bucureşteni care locuiesc pe Bulevardul Ghencea din Sectorul 6 susţin că sunt terorizaţi la propriu de angajaţii restaurantului Bulevard (deţinut de firmele „S.C. R&B Events Music Concept S.R.L.” şi „WRS Food Concept S.R.L.”) care şi-au făcut un obicei din a da muzica la maximum, noapte de noapte. Oamenii spun că de ani de zile sunt poluaţi fonic, în ciuda sutelor de reclamaţii pe care le-au făcut.
Mai mulţi locuitori din Sectorul 5 al Capitalei se plâng de poluarea fonică şi nu numai, pe care trebuie să le suporte din partea unui restaurant de pe Şoseaua Viilor. Mai exact este vorba despre restaurantul Pedros Secret Garden ai cărui angajaţi sunt acuzați că obişnuiesc să dea muzica la maximum şi să încingă gratarele instalate abuziv pe trotuar.
Sute de bucureşteni din Sectorul 3 care locuiesc pe Aleea Stănila sunt exasperaţi că nu pot dormi noaptea din cauza zgomotului produs de terasa „Gloria Garden” care se află în apropiere. Este vorba de fosta locaţie a cinematografului în aer liber Gloria transformată într-o terasă cu concerte în aer liber care se întinde pe o suprafaţă de peste 5.000 de m2.
Persoanele deranjate de poluarea fonică generată de terasa care se află chiar în mijlocul blocurilor spun că deşi au sesizat autorităţile în nenumărate rânduri, se confruntă cu aceeaşi problemă. Ba mai mult, oamenii susţin că adesea sunt intimidaţi de angajaţii terasei sau de managerul acesteia.
Poluarea fonică și tulburarea liniștii publice, amendate cu sume până la 6.000 de lei
Orele de liniște în România sunt stabilite prin lege și trebuie respectate atât de către persoanele fizice, cât și de cele juridice. Nerespectarea orelor de liniște în România se pedepsește prin amenzi ce ajung până la 6.000 de lei, scrie cursdeguvernare.ro
Articolul 2, punctul 26, stipulează că „tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 și 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora” constituie contravenție.
Așadar, orele de liniște în România sunt cele cuprinse în intervalele 22.00 – 8.00 și 13.00 – 14.00. Fie că este vorba de muzica dată prea tare sau de bormașina vecinului, zgomotele produse în cursul nopții, al dimineții (până în ora 8.00) sau în intervalul de o oră de după prânz se sancționează cu amendă.
Un alt aspect important care trebuie subliniat este că nu contează dacă este zi de weekend sau zi lucrătoare – Legea 61/1991 nu face diferența între zilele săptămânii. Orele de liniște în România sunt aceleași, indiferent că ne referim la o zi lucrătoare sau la o zi de weekend.