Mihai Eminescu: Subiect de CANCAN sau nu?
Oare Mihai Eminescu a ajuns să fie un martir sacrificat în numele culturii române? Poate fi el influencerul cool de care are nevoie noua generație?
15 ianuarie 2024. A fost o zi mohorâtă de iarnă, dar cu o deosebită însemnătate pentru poporul român. Am aniversat 174 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850) și am sărbătorit Ziua Culturii Naționale (stabilită prin LEGE Nr. 238 din 7 decembrie 2010).
Enigmele din jurul lui Eminescu dăinuie de secole, dar noi, ca români, nu știm nici până acum cine a fost cu adevărat celebrul poet. Mulți au încercat să-i contureze un portret. Din păcate, s-au pierdut în detalii efemere. Aventuri amoroase, boli și apartenență politică. Ne ajută oare aceste informații să-l deconspirăm pe Eminescu? Sau să-i înțelegem câtuși de puțin geniul?
Astăzi, sărbătorim și Ziua Culturii Naționale, iar asocierea marelui poet român cu identitatea națiunii române poartă multe semne de întrebare. Este Mihai Eminescu miezul culturii române?
Mihai Eminescu, un influencer cool pentru tinerii români
Dacă citim cronicile secolului al XIX-lea, deducem că Mihai Eminescu era cea mai influentă personalitate din literatura română și nu numai. Aceasta s-ar traduce, în zilele noastre, drept cel mai cool influencer al trendurilor actuale. Ar avea Mihail Eminovici stofă de posibil trendsetter pe TikTok, Threads sau Instagram?
Să nu ne mirăm dacă un nou challenge lansat pe platformele sociale ar lansa, în rândul internauților, provocarea să recite faimoasele versuri din Luceafărul, Odă (în metru antic) sau Scrisoarea a III-a. Sau cine știe, poate chiar câteva strofe din cele mai deocheate și deșănțate poezii ale eminului, pentru că avea și din acestea. Poate chiar ele ar rupe trending-ul pe TikTok!
Cert este că prin organizarea evenimentelor de Ziua Culturii dedicate, mai toate, în numele lui Eminescu, ne face să-i atribuim poetului valențe atemporale. Este oare Eminescu peren în cultura colectivă? Are opera sa puterea de a rămâne actuală într-o eră în care devalorizăm vechile obiceiuri și ne racordăm la cinismul culturilor împrumutate din afară? Mulți ar spune că da.
Tocmai prin geniul său, mare poet al literaturii române are capacitatea de a rămâne actual. De ce? Pentru că este „ultimul romantic”. Poezia lui nu este aproximativă, este circulară, începe, trăiește și se sfârșește. Cui nu i-ar plăcea un asemenea parcurs perfect?
15 ianuarie – între elucidarea geniului eminescian și sedimentarea culturii naționale
Poetul națiunii trăiește în mentalul colectiv, dar este el oare martirul sacrificat în numele culturii? Și de ce am desemnat noi oare Ziua Culturii Române abia în 2010? Până atunci, ce fel celebram cultura? Aveam nevoie de un bard al națiunii ca reprezentant ideal al valorilor române? Evident că răspunsul este da, dar de ce am îngropat ani la rând opera eminesciană și am scos la suprafață doar picanterii exagerate despre viața poetului mult iubit? Nu este acesta un prim semn de ipocrizie față de valorile naționale?
Eminescu fascinează și acum tocmai pentru că nu îl putem înțelege. Cine poate pricepe de fapt limitele unui geniu? Nimeni, sau poate, doar un alt geniu, însă este discutabil. Geniile se bat între ele, nu colaborează, ele există pentru a nu fi înțelese.
Are nevoie Eminescu de un rebranding?
Ce știu elevii, studenții și toți tinerii care o dată pe an, se lovesc de aceste activități dedicate în numele poetului mult sărbătorit? Dacă tot l-am ales pe Eminescu simbolul identității culturale, imaginea poetului trebuie redefinită. Și poate, cum altfel, decât prin metode mai puțin clasice și mai apropiate de gen Z, gen Alpha.
Eminescu poate fi cool, deoarece povestea vieții sale i-a făcut pe mulți să vorbească despre aceasta la fel de mult pe cât opera sa a stârnit curiozități nepătrunse. Imaginea sa trebuie șlefuită din martir sacrificat în numele culturii în noul bard al tinerilor care mai au încă șansa de a fi numiți „ultimii romantici”.