Calamitate devastatoare în Turcia!
Populația din Turcia trece printr-o oroare de nedescris. Coșmarul a început azi noapte!
Două seisme puternice au zguduit luni, 6 februarie, Turcia. Primul cutremur de 7,8 grade pe scara Richter a avut loc la ora 04:17 dimineață, la adâncimea de 17,9 kilometri, în partea de sud a țării, în provincia Gaziantep. Potrivit CNN și BBC, al doilea seism de peste 7 grade s-a produs în aceeași zonă, la ora 13:25. Primul cutremur a fost resimțit puternic și în Siria, unde au fost anunțate peste 500 de decese.
Cel mai puternic cutremur din ultimii aproape 25 de ani în Turcia
Populația este îngrozită deoarece seismul continuă să aibă replici puternice! Ankara solicită ajutor internațional pentru a putea face față acestei tragedii. Siria este și ea afectată, pe rețelele de socializare circulă deja imagini cu numeroase clădiri prăbușindu-se peste oameni și mașini! Bilanțul provizoriu este de peste 1.500 de morți și aproape 7.000 de răniți în Turcia și în Siria.
Disperați, mulți locuitori din întreaga zonă a cutremurului s-au mobilizat să ajute autoritățile și caută victime sub dărâmăturile provocate.
Martorii de la fața locului au declarat pentru CNN că replicile încă se mai simțeau la câteva ore după cutremur. De asemenea, au apărut fotografii care arată consecințele dezastruoase ale cutremurului, cu clădiri întregi prăbușite și mașini răsturnate.
Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a susținut o conferință de presă în care a descris cutremurul drept cel mai mare dezastru din 1939 până în prezent.
„Toată lumea încearcă să reziste în fața acestei nenorociri, deși sezonul de iarnă și vremea rece îngreunează lucrurile. Peste 9.000 de oameni sunt implicați în misiuni de salvare”, a declarat Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, potrivit Reuters.
Ajutor din partea Guvernului român
În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU. Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.
Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută, potrivit Digi24.