Venus din Milo – idealul frumuseții grecești
Venus de Milo este una dintre cele mai faimoase sculpturi din lume.
Numele acesteia provine de la insula grecească Melos (în prezent, Milos), unde a fost găsită, în anul 1820. Sculptura a ajuns pe mâinile unui marchiz care, în cele din urmă, i-a prezentat-o regelui Ludovic al XVIII-lea. În 1821, regele a donat faimoasa sculptură Muzeului Luvru, loc unde se află şi astăzi.
Venus din Milo, celebra statuie fără brațe
Specialiştii au datat statuia ca fiind produsă în jurul anului 100 î.Hr., de către un artist mai puţin cunoscut, Alexandru din Atioch, conform My Modern Met.
În 2002, undeva în sudul Croaţiei, arheologii se pare că au descoperit mâinile celebrei statui. Oamenii de artă au rămas şocaţi cum o sculptură care reprezintă idealul de frumuseţe în antichitate, poate avea nişte mâini hidoase, de bărbat. În urma datării cu carbon 14, specialiştii au confirmat apartenenţa noii descoperiri.
Afrodita sau Amfitrite?
Statuia frapează prin absența brațelor și tocmai din cauza aceasta, identitatea femeii a fost greu de stabilit. Multe reprezentări ale zeilor și zeițelor grecești conțin indicii despre identitatea lor sub formă de „atribute” (obiecte sau elemente naturale) ținute în mâini, astfel apare întrebarea: Cine este aceasta? Este zeița mării Amfitrite, adorată în special pe insula Melos? Sau este Afrodita, zeița frumuseții, așa cum ar putea sugera corpul ei senzual, pe jumătate gol?
Al doilea argument și bijuteriile pe care le-a purtat cândva au înclinat balanța în favoarea Afroditei („Venus” pentru romani). Un alt indiciu a fost găsit în apropierea statuii: o mână care ținea un măr – un atribut al Afroditei, dar și unul dintre simbolurile lui Amfitrite – sculptat din aceeași marmură Pariană.
Ce făcea Venus din Milo cu mâinile sale?
Corpul statuii este compus din două blocuri de marmură Pariană, precum și „mai multe părți [care] au fost sculptate separat (bust, picioare, braț stâng și picior)”, conform specialiștilor de la Muzeul Luvru din Paris. În plus, sculptura a fost probabil pictată colorat și împodobită cu bijuterii, deși nu a mai rămas niciun pigment sau metal pe marmură.
Întrebarea persistă și astăzi: ce făcea Venus din Milo cu mâinile sale?
În timp ce muzeul a intenționat inițial să restaureze statuia, nimeni nu a putut decide cum să-i poziționeze brațele. „Rezemat de un stâlp, sprijinindu-și cotul pe umărul lui Ares sau ținând o varietate de atribute” sunt câteva dintre numeroasele posibilități care ar fi putut caracteriza designul original al statuii.
Ideea a fost în cele din urmă abandonată din teama de a schimba natura lucrării.
De ce este Venus din Milo atât de faimoasă?
Unele ziare au publicat chiar ilustrații care arată cum brațele ei ar fi putut fi poziționate astfel încât să semene cu alte statui ale lui Venus. La începutul secolului al XIX-lea, Luvru a transformat celebra statuie într-un simbol al mândriei naționale, într-un moment în care națiunea încă își revenea după înfrângerea survenită în urma războaielor napoleoniene.
Astăzi, Venus de Milo este încă o atracție vedetă la Luvru și un simbol al mândriei și istoriei franceze. Cu toate acestea, din 2016, cetățenii insulei grecești Milos militează pentru ca celebra operă de artă să fie returnată în patria sa.