Casa Capșa, un reper al Bucureștiului interbelic
Casa Capşa a fost înfiinţată în 1852 de nepoţii unui cojocar machedon, Constantin şi Grigore Capşa. Această clădire a găzduit prima cofetărie din București.
Grigore a fost elevul unui celebru cofetar francez, Belissaire Boissier, iar la întoarcerea acestuia în ţară, afacerea familiei şi-a schimbat numele în „La doi fraţi, Constantin şi Grigore Capşa”. Mai târziu, Constantin s-a retras, iar Grigore a extins afacerea şi a construit şi un hotel.
În perioada interbelică, Casa Capşa era locul preferat al boemei: artişti, jurnalişti şi scriitori renumiţi precum Ion Minulescu, Tudor Arghezi, Ionel şi Păstorel Teodoreanu se numărau printre clienţii fideli ai locului, potrivit site-ului oficial capsa.ro. De altfel, Tudor Arghezi spunea despre Capşa că „este singurul local intelectual de pe Calea Victoriei“.
Frânturi de istorie: prăjitura mareșalului francez Joffre
În 1920, la invitaţia regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, a venit la Bucureşti celebrul mareşal francez Joseph Jacques Césaire Joffre. În cinstea acestuia, cofetarul Grigore Capşa, care devenise între timp şi furnizor al Casei Regale, a creat o prăjitură de ciocolată cilindrică, a cărei formă amintea de caschetele militare franceze. Mareșalul Joffre era cunoscut pentru purtarea acestei caschete înalte, de formă cilindrică.
Mareşalul Joffre suferea de diabet, motiv pentru care cofetarul a creat un desert fără mult zahăr, ce putea fi consumat fără riscuri de oaspetele francez. Prăjitura, făcută dintr-un blat fin cu cacao, o cremă de unt aerată şi foarte aromată, îmbrăcată în glazură de cacao, a primit numele Joffre.
Inspirat din cofetăria franceză, desertul i-a cucerit chiar şi pe francezi, fiind vândută în cofetăriile pariziene.