Primei doamne Jill Biden i s-au îndepărtat două leziuni canceroase, miercuri, 19 ianuarie 2023, în timpul unei proceduri cunoscută sub numele de tehnica Mohs, potrivit unui comunicat publicat de secretarul ei de presă.
Prima leziune a fost îndepărtată de pe pielea de deasupra ochiului drept; o alta a fost scoasă din partea stângă a pieptului. Tot țesutul canceros a fost îndepărtat, iar pielea primei doamne e liberă de orice celulă canceroasă reziduală, informează nota medicală.
S-a confirmat că ambele leziuni sunt carcinom bazocelular (BCC), un tip de cancer cu creștere lentă și de obicei vindecabil. BCC este cel mai frecvent tip de cancer de piele; în S.U.A., există aproximativ 3,6 milioane de cazuri diagnosticate în fiecare an.
Kevin O’Connor, medic al președintelui SUA, a confirmat săptămâna trecută că prima doamnă va fi supusă unei intervenții chirurgicale Mohs. El a adăugat că operația este „o procedură obișnuită în ambulatoriu” și a fost făcută „cu multă prudență”.
Potrivit notei medicale de miercuri, soția președintelui aflat în funcție, „se confruntă cu umflarea feței și vânătăi, dar se simte bine”.
Ce este chirurgia Mohs?
Chirurgia Mohs este o tehnică folosită pentru a trata anumite tipuri de cancer de piele și este cel mai eficient tratament pentru multe carcinoame bazocelulare și carcinoame scuamoase.
Operația poartă numele medicului Frederic Mohs, care a publicat pentru prima dată articole despre tehnica sa în anii 1940. După ce a fost avansată în anii 1970, procedura a devenit acum standard pentru orice cancer de piele din regiunea capului și a gâtului.
„Avem cea mai bună rată de vindecare – până la 99% pentru o leziune primară, ceea ce înseamnă una care nu a fost tratată înainte”, a spus dr. Ida Orengo, medic dermatolog în cadrul Colegiului de Medicină Baylor. Rata de vindecare este de până la 94% pentru cancerul de piele care a recidivat.
Operația Mohs este o procedură ambulatorie, adică un pacient primește un anestezic local, rămâne treaz în timpul procedurii și poate părăsi spitalul sau cabinetul medical imediat după intervenție.
Vindecarea după operația Mohs
„Inițial, cicatricea este puțin vizibilă”, declară Ariel Ostad, chirurg Mohs, profesor clinic asociat la NYU Langone Medical Center și purtător de cuvânt la Skin Cancer Foundation. „Este o linie fină, care în decurs de trei luni până la un an se estompează considerabil și abia se observă.”
Deși există întotdeauna posibilitatea ca orice intervenție chirurgicală să poată duce la o infecție, nu există complicații specifice de la operația Mohs. Pentru cel mai bun rezultat, pacienții sunt instruiți să urmeze cu atenție indicațiile medicului pentru îngrijirea rănilor și a cicatricilor.
„Când cineva are, din păcate, un cancer de piele, indiferent de modul în care este tratat, riscul de a recidiva este de aproximativ 50%, în cinci ani”, a spus dr. Ostad. „Deci, trebuie să mergem la consult și să efectuăm controalele periodice pentru a ne asigura că zonele tratate nu se află în pericol”, a spus medicul.