Henry Tandey a devenit cel mai decorat soldat din Primul Război Mondial. Cu toate acestea, curajul lui a fost eclipsat în perioada premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial de acuzațiile că îi cruțase viața lui Adolf Hitler, în 1918.
Cele două evenimente au fost separate de 20 de ani. La 28 septembrie 1918, Pte Tandey a câștigat Crucea Victoria „pentru cea mai remarcabilă vitejie și inițiativă” la a cincea bătălie de la Ypres. 20 de ani mai târziu, se spune că Hitler însuși a sădit semințele legendei în timpul unei vizite la Führer a prim-ministrului britanic Neville Chamberlain, în încercarea sa condamnată de a asigura „pacea pentru vremea noastră”.
Împreună cu mulți dintre colegii săi soldați, Pte Tandey a temperat justiția cu milă, refuzând să omoare cu sânge rece oameni răniți și neînarmați. Liderul celui de-al Treilea Reich a susținut că este unul dintre cei cruțați.
La refugiul său bavarez de la Berghof, Chamberlain a observat o imagine pe peretele din biroul lui Hitler, înfățișând o scenă dintr-o bătălie de la răscrucea de drumuri din Menin în 1914. Soldatul din prim-plan era aparent Pte Tandey.
Hitler i-a spus lui Chamberlain că soldatul a îndreptat o armă spre el, dar l-a cruțat. „Omul acela a ajuns atât de aproape să mă omoare, încât m-am gândit că nu o să mai văd niciodată Germania”, ar fi spus Hitler.
De asemenea, exista și o scrisoare de la adjutantul lui Hitler, căpitanul Fritz Weidemann, prin care le mulțumește: „Fuehrer-ul este în mod natural foarte interesat de lucrurile legate de propriile sale experiențe de război. Evident, a fost mișcat când i-am arătat poza”.
Se pare că Hitler pretindea că recunoaște în ea un soldat pe care l-a întâlnit în 1918, dar pictura înfățișează o bătălie care a avut loc de fapt în 1914.
Dr. David Johnson, biograful Pte Tandey, aruncă mai multe îndoieli asupra poveștii. El a subliniat că, chiar dacă data ar fi fost exactă, ar fi fost puțin probabil ca Pte Tandey să fi fost în pictură. A fost rănit în timpul bătăliei din 1918 și, spre deosebire de pictură, ar fi fost „extrem de dezordonat și acoperit de noroi și sânge”.
Pe 17 septembrie, unitatea lui Hitler a fost mutată la aproximativ 50 de mile (80 km) nord de cea a lui Pte Tandey, care se afla în Marcoing, lângă Cambrai, în nordul Franței.
Întâlnirea trebuia să fi avut loc pe 28 septembrie 1918, dar documentele de la Arhiva de Stat din Bavaria arată că Hitler a fost în concediu între 25 și 27 septembrie.
„Aceasta înseamnă că Hitler era fie în concediu, fie se întorcea din concediu în acel moment sau cu regimentul său la 50 de mile nord de Marcoing”, a spus doctorul Johnson.
„Este probabil să fi ales acea dată pentru că știa că Tandey devenise unul dintre cei mai decorați soldați din război”, a spus dr. Johnson.
„Dacă avea să-i fie cruțat viața de un soldat britanic, cine mai bine decât un celebru erou de război care câștigase o Cruce Victoria, o medalie militară și o medalie pentru conduită distinsă în câteva săptămâni? Cu percepția lui de sine asemănătoare unui zeu, povestea s-a adăugat la propriul mit – că a fost cruțat de ceva mai mare, că a fost cumva ales. Povestea lui i-a înfrumusețat frumos reputația”, a spus doctorul Johnson.
La întoarcerea în Marea Britanie, domnul Chamberlain l-ar fi sunat pe Pte Tandey pentru a-i transmite detalii despre schimbul pe care l-a avut cu Hitler. Era plecat în acel moment, așa că se pare că un nepot a preluat apelul.
Dr. Johnson este foarte sceptic cu privire la apelul făcut, nu în ultimul rând pentru că domnul Chamberlain era un om foarte ocupat. „Nu pot să-l văd petrecând timpul urmărind și telefonând unui soldat”, a spus el. „De asemenea, a trimis scrisori lungi și detaliate surorilor sale și a ținut jurnal. Nicăieri în documentele sale nu a fost menționată afacerea Tandey”.
Arhivele British Telecom adaugă mai multe îndoieli – Pte Tandey nu avea de fapt un telefon.
Dar povestea a persistat, probabil că a ieșit la iveală pentru prima dată la un eveniment regimentar în 1938, unde, a spus Dr. Johnson, Pte Tandey i s-ar fi spus de către un ofițer care a auzit de la domnul Chamberlain. „Nu știm dacă Tandey a fost luat de o parte și i s-a spus în privat – sau dacă a fost o parte din glumă a unui discurs de după cină, sau ceva de genul acesta”, a spus el.
Pte Tandey însuși nu a fost angajat în privința asta. El a recunoscut că a cruțat soldați pe 28 septembrie și a fost inițial pregătit să accepte ideea – dar a spus întotdeauna că are nevoie de mai multe informații pentru a o confirma.
Pregătirea semnării Acordului de la München din 1938: (dreapta-stânga) Chamberlain; prim-ministrul francez Daladier; Hitler; Mussolini și ministrul italian de externe, contele Ciano
El a fost citat într-o ediție din august 1939 a Coventry Herald spunând: „Potrivit lor, l-am întâlnit pe Adolf Hitler.
— Poate că au dreptate, dar nu-mi amintesc de el. Dar un an mai târziu, părea să fie mai sigur, când un jurnalist l-a abordat în fața casei sale bombardate din Coventry, întrebându-l despre presupusa lui întâlnire cu Hitler.
„Când i-am văzut pe toți oamenii, femeile și copiii pe care i-a ucis și rănit, mi-a părut rău că l-am lăsat să plece”.
Ziarele păreau să spună totul:
Nimic din ce a făcut Henry în noaptea aceea nu i-a putut alina sentimentul de vinovăție.
A fost un stigmat cu care Tandey a trăit până la moartea sa.
Ar fi putut opri asta. Ar fi putut schimba cursul istoriei.
„Extrem de dezordonat”
„Nu trebuie să uităm că în 1918, nimeni nu știa cine este Hitler. De ce și-ar fi amintit Henry și de ce ar fi regretat acea întâlnire, mai ales când și Hitler ar fi fost extrem de dezordonat și acoperit de noroi și sânge, fără să arate nicidecum așa cum îl știm din momentul în care s-a remarcat în politică.
„Ar putea fi la fel de adevărat că jurnalistul în cauză a scos comentariile lui Henry din context, ceea ce ar putea explica într-un fel neîncrederea lui în presă”.
Sursă: bbc.com