Problema câinilor maidanezi creează din ce în ce mai multă panică în rândul populației române.
Cazurile în care câiniii atacă oamenii pe stradă se înmulțesc de la zi la zi, iar tragedia recentă din zona Lacului Morii din București, unde Ana Oros Daraban a fost ucisă de câini, a readus în atenție pericolul pe care îl reprezintă animalele abandonate pe străzi.
Deținătorii de câini predispuși spre violență au obligația legală de înregistrare la Poliție și de încheiere a unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de aceştia. Codul civil prevede că proprietarul unui animal este răspunzător pentru daunele produse de acesta, chiar dacă a scăpat de sub pază, conform Gândul.
Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 55/2002, sunt considerați periculoși câinii din următoarele rase, grupate în două categorii:
- categoria I: câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor;
- categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.
Câinii agresivi sunt, conform prevederilor legale, cei care, fără să fie provocați, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice, în locuri publice sau private, dar și cei care participă la lupte între câini sau care au fost antrenați în acest scop.
Indiferent de rasă, nu sunt considerați agresivi:
- câinii care atacă sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acesta;
- câinii folosiți de unitățile de poliție, de jandarmerie, de alte unități militare, de unitățile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecție și pază, care, aflându-se în misiune, au atacat sau au mușcat o persoană.
Nu se știe câți proprietari au asigurare pentru eventuale pagube
„În urma consultării structurii de specialitate din cadrul Poliției Române a rezultat faptul că, în prezent, în evidențele poliției sunt înregistrați 33.591 de câini periculoși, dintre care, 3.623 de câini prevăzuți în art. 1 lit. (a) – categoria I și 29.968 de câini prevăzuți în art. 1, lit. (b) – categoria a II-a din O.U.G. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi”, au răspuns reprezentanții IGPR.
Deși prevederile legale obligă proprietarii câinilor periculoși să îi înregistreze la Poliție în baza unei adeverințe de la Asociația Chinologică și să facă dovada că au încheiat asigurarea de răspundere civilă pentru eventuale pagube produse de animale, Poliția Română spune că nu știe câți dintre cei peste 33.000 de proprietari au încheiat astfel de polițe.
„Numărul total de câini periculoși înregistrați în evidențele A.Ch.R. de la data de 01.06.2002 și până la data de 31.01.2023 este de 22.633. Nu deținem o situație centralizatoare pe județe a câinilor periculoși înregistrați. Nu deținem o situație centralizatoare pe cele două categorii de câini periculoși și nici pe cele trei tipuri și pe cele nouă rase de câini periculoși prevăzute de dispozițiile OUG nr. 55/2002, republicată și modificată”, potrivit purtătorului de cuvânt al asociației, Lucian Băgia.
Aceasta a precizat că Asociația urmează să implementeze o aplicație informatică ce va permite centralizarea datelor privind câinii periculoși, în funcție de mai multe criterii.