Financial Times a dedicat un reportaj problemei urșilor din România!
Conform Financial Times, Executivul se confruntă cu apeluri tot mai numeroase pentru cote de vânătoare mai mari pentru a proteja proprietatea și animalele de cei 8.000 de urși sălbatici care trăiesc în pădurile românești.
Urșii invadatori
La o zi după ce s-a întors în București de la casa sa de vacanță din Predeal, medicul Felix Popescu a primit un telefon în care era anunțat că proprietatea sa fusese spartă, iar suspectul era un urs brun, notează ȘtirileProTV.
În goana după produse zaharoase, Popescu crede că ursul a spart aproximativ 20 de sticle de alcool: „A băut tot, m-a lăsat fără vodcă, fără whisky, fără șampanie. S-a simțit foarte bine în casa mea”, a spus Popescu.
Pe măsură ce relația românilor cu acest mamifer de mari dimensiuni, o specie protejată de legislația UE, devine din ce în ce mai tensionată, unii solicită cote de vânătoare mai mari pentru a le fi protejate proprietățile și animalele.
Peste 150 de persoane au fost atacate de urși, în ultimii șapte ani
Întâlnirile cu urșii pot fi mortale. În ultimii șapte ani, 14 persoane au fost ucise și 154 atacate de urși, potrivit Ministerului Mediului.
Serviciile de urgență din România au emis peste 4.000 de alerte prin SMS despre urșii care ajung în orașe, între 2021 și mai 2023.
Unii experți consideră că oamenii, mai degrabă decât urșii, sunt cei care își schimbă comportamentul. „Urșii sunt singura specie sălbatică din România pentru care poți spera să obții despăgubiri dacă ai pagube, așa că, bineînțeles, oamenii vor încerca să abuzeze de acest lucru. Ceea ce este cert este că daunele și conflictele au primit cu siguranță mult mai multă atenție din partea mass-media”, a declarat Csaba Domokos, expert în conservarea naturii la ONG Milvus Group.
Context istoric
- În perioada comunistă, vânătoarea de urși a fost una dintre distracțiile preferate ale dictatorului Nicolae Ceaușescu și ale anturajului său. .
- În 2007, când România a aderat la UE, urșii au devenit o specie protejată în conformitate cu legislația UE, deși Guvernul a încălcat directiva, continuând să emită cote de vânătoare pentru a ucide câteva sute de exemplare pe an.
- În 2016, vânătoarea de urși ca trofeu a fost complet interzisă. Doar un an mai târziu, a fost introdus un sistem de derogare, în cadrul căruia Guvernul emite „permise de intervenție” care permit vânătorilor să ucidă „urșii problematici”.