Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza meteo pentru perioada 3 – 30 decembrie 2024.
Meteorologii anunță dimineți caracterizate de vreme închisă, cu ceață și burniță. În zonele montane, vor fi precipitații sub formă de ninsoare, iar spre sfârșitul săptămânii acestea ar putea deveni mai extinse.
Cum va fi vremea în decembrie
Prognoza a fost emisă marți, 3 decembrie, de către ANM pentru următoarele patru săptămâni.
În această săptămână, vremea va fi predominant închisă și va rămâne în limitele normale din punct de vedere termic. Vor fi ploi ușoare sau burniță pe arii restrânse în vestul, sudul și sud-estul țării, iar în Moldova se vor înregistra precipitații mixte.
În zonele montane vor fi ninsori slabe, cu posibilitatea ca acestea să se extindă spre finalul săptămânii. Vântul va fi moderat, cu intensificări ușoare pe litoral și în regiunile montane.
Temperaturile maxime vor varia între 2 și 9 grade, iar minimele se vor încadra între -3 și 5 grade, cu valori mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei, unde se pot atinge -8 grade.
De asemenea, dimineața și noaptea, pe alocuri va fi ceață, conform estimărilor ANM.
Perioada 3 – 9 decembrie
Temperaturile vor fi apropiate de valorile obișnuite pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor din țară. Precipitațiile vor fi sub nivelul normal în vestul, nordul, centrul țării și în special în zonele montane, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de valorile normale pentru acest interval.
Perioada 9 – 16 decembrie
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade în regiunile estice, sudice și sud-estice, dar și local în regiunile centrale, în timp ce în celelalte zone vor rămâne în limitele normale. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în întreaga țară, dar cu precădere în zona Carpaților Meridionali.
Vremea între 16 și 23 decembrie
Temperaturile medii vor fi în general în concordanță cu valorile caracteristice acestei perioade, la nivel național.
În ceea ce privește precipitațiile, se estimează un regim pluviometric ușor deficitar în regiunile sudice și sud-estice ale țării, în timp ce în restul teritoriului cantitățile de apă vor fi apropiate de valorile normale pentru acest interval.
Prognoza meteo între 23 și 30 decembrie
Valorile termice medii vor rămâne apropiate de cele obișnuite pentru această perioadă pe întreg teritoriul României. Precipitațiile se vor situa în limitele normale pentru acest interval, fără a înregistra abateri semnificative, pe întreg teritoriul țării.
Ninge de sărbători?
În multe zone ale țării, se preconizează o iarnă mai blândă, cu precipitații sub formă de ploi, mai ales în regiunile vestice. Totuși, la malul mării, există posibilitatea ca de Crăciun să cadă ninsoare. Apa mării va rămâne, însă, destul de caldă, în jur de 13 grade Celsius.
În Masivul Parâng, la altitudini de peste 1700 de metri, vântul a bătut cu o viteză de peste 60 km/h, viscolind zăpada în cele mai înalte zone ale stațiunii. Meteorologii estimează că aici, de sărbători, va ninge cu siguranță.
Dacă acum doi ani, de Crăciun, timișorenii se bucurau de vreme frumoasă pe terase, anul acesta, meteorologii prognozează că, de Crăciun, se vor înregistra precipitații între 10 și 20 l/mp.
În Transilvania, însă, temperaturile vor fi mai scăzute. Deși nopțile de Crăciun vor fi mai friguroase, șansele de a avea zăpadă sunt reduse. Totuși, la sfârșit de an, sunt așteptate episoade de ninsoare în regiunile montane.
În Moldova, vremea va fi mai blândă pe timpul zilei, atât de Crăciun cât și de Revelion, cu temperaturi de câteva grade peste zero, aproape de normalul sezonului. Noaptea, însă, temperatura ar putea coborî până la -10 grade Celsius de Crăciun.
De Revelion, va fi ușor mai cald, dar încă cu temperaturi negative.