Experții în medicină spun că valurile record de gripă aviară au declanșat panică în jurul lumii, temându-se că virusul ar putea să se răspândească în rândul oamenilor. De-a lungul timpului, valurile multiple de gripă aviară au creat un adevărat dezastru, peste 300 de milioane de pui, rațe și gâște fiind sacrificate între anii 2005 și 2021.
Astăzi, cu anumite părți ale Europei și Americii de Nord aflate în mijlocul celui mai grav focar de gripă aviară, o cohortă globală de cercetători urmărește cu prudență impactul pe care boala l-ar putea avea asupra oamenilor.
Risc de pandemie cu H5N1
„Există îngrijorarea că are potențial pandemic”, spune Wendy Blay Puryear, virolog molecular la Universitatea Tufts. „Înainte ca virusul SARS-CoV-2 să fie pe radarul cuiva, acesta era cel pe care îl urmăream cu toții foarte îndeaproape.”
O mare parte din atenția experților se concentrează pe H5N1, o gripă aviară foarte patogenă, care a alimentat, parțial, creșterea cazurilor în întreaga lume. Identificat pentru prima dată la o fermă de gâște din Guangdong, China, în 1996, virusul a apărut la cel puțin 63 de specii de păsări sălbatice și s-a dovedit capabil să infecteze mamifere precum râșii, focile și urșii.
Cu cât virusul se răspândește mai mult, cu atât sunt mai mari șansele ca acesta să se răspândească la oameni, spune Thijs Kuiken, profesor la departamentul de viroștiință la Centrul Medical al Universității Erasmus din Rotterdam. Odată ce virusul infectează oamenii, îngrijorarea este că s-ar putea adapta în continuare pentru a permite transmiterea de la om la om.
„Șansa ca acest lucru să se întâmple este foarte mică, dar impactul – dacă se întâmplă – este foarte mare, pentru că înseamnă că atunci avem o nouă pandemie de gripă”, spune acesta, făcând referire la gripa din 1918, despre care se crede că a ucis 50 de milioane de oameni.
„Are o rată ridicată a mortalității la persoanele care se infectează”
Între 2003 și octombrie 2022, virusul a apărut la 865 de oameni din 21 de țări, cauzând 456 de decese. În timp ce cazurile – cele mai multe dintre ele din Africa și Asia – au fost legate de manipularea păsărilor de curte vii infectate, mai degrabă decât de transmiterea de la om la om, cifrele sugerează că virusul „are o rată ridicată a mortalității la persoanele care se infectează”, a menționat Kuiken.
În provincia canadiană British Columbia, oficialii de sănătate publică i-au avertizat recent pe medici să aibă grijă de infecțiile cu gripa aviară în rândul pacienților, după o creștere a cazurilor la păsările de curte din fermele locale.
Eforturile de a opri răspândirea acestei tulpini virale au fost complicate de prevalența ei la păsările sălbatice, spune Rebecca Poulson de la Colegiul de Medicină Veterinară de la Universitatea din Georgia. „Știm că păsările se deplasează pe distanțe incredibil de lungi și dacă aceste păsări sunt infectate și elimină viruși pe măsură ce se deplasează prin peisaj, îi pot disemina destul de departe și larg într-un timp foarte scurt”, a declarat Rebecca Poulson.
Sursă: The Guardian