România avea, în anul 2021, cel mai mare număr de mame minore din Uniunea Europeană, respectiv 8.024, potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică.
Potrivit organizației Salvaţi Copiii, aproape jumătate dintre nașterile în rândul fetelor sub 15 ani din UE au loc în România. Cu toate acestea, majoritatea politicienilor de la Guvernare, dar și Biserica Ortodoxă s-au opus atunci când s-a cerut introducerea educației sexuale în școli.
„Din păcate, copiii români sunt cei mai sus în topul clasamentelor privind comportamentele de risc din Europa. Există copii care, la noi, la 11 ani încep să fumeze și să consume alcool.
La 16 ani, de exemplu – s-au făcut studii europene – copiii români sunt cei care consumă în cantități foarte mari și de la vârste foarte mici alcool” a declarat Gabriela Alexandrescu, director al Organizației Salvați Copii.
Educația sexuală, obligatorie în țările din UE
Educația pentru sănătate și educația sexuală sunt programe obligatorii în școlile din afară. Olanda a introdus educația sanitară de la grădinițe și dovada că funcționează o constă în faptul că este țara cu zero cazuri de fete însărcinate.
Franța și Germania au introdus educația pentru sănătate în curicula școlară de la vârste mici, potrivit ȘtirileProTV.
Educația sexuală sau educația sanitară în scoli are scopul de a-i învăța pe copii schimbările care se vor petrece cu corpul lor pe măsură ce cresc, cum să se protejeze de abuzuri și cum să prevină anumite situații de la vârste fragede.
Lipsa de educație duce la un procent extrem de mare al mamelor minore sau al tinerelor care se îmbolnăvesc de boli cu transmitere sexuală.