Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că România vrea să rezilieze contractele de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19.
„Este inadmisibil ca produse care nu sunt folosite să fie cumpărate în cantități mari și, ulterior, distruse”, spune el. Țara noastră se alătură, astfel, demersului Bulgariei care a luat o decizie similară, potrivit Gândul.
„Ne-am alăturat tuturor acestor demersuri (ale Bulgariei – n.red.). Dacă vă aduceți aminte, România împreună cu alte nouă state europene au făcut acest lucru. Încă de acum multe luni am notificat Comisia Europeană, am notificat producătorii de vaccin în acest sens. Ni se pare absolut normal ca vaccinuri care nu pot fi utilizate sau care nici măcar nu sunt produse – pentru că multe dintre ele fac obiectul unui contract care ar trebui să fie derulat în anul acesta, 2023. O să fie o întâlnire a miniștrilor Sănătății săptămâna viitoare.
E vorba de niște obligații stabilite printr-un contract comercial. Încercăm să facem în așa fel încât să economisim resursele publice. Este inadmisibil ca produse care nu sunt folosite să fie cumpărate în cantități mari și ulterior distruse. (…) Ar mai fi opt milioane de doze pe anul trecut, din contractul cu Pfizer, iar pentru anul în curs nu am luat nicio doză din cele 19 milioane care reprezintă angajamentul României.”, a spus Alexandru Rafila.
Vaccinurile împotriva Covid-19, refuzate de Bulgaria
Ministrul sănătăţii din Bulgaria, Asen Medjdiev, a declarat că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt ineficiente împotriva noilor variante, subliniind că ţara sa refuză să le mai achiziţioneze. Acesta a amintit că Bulgaria ar trebui să cumpere vaccinuri împotriva COVID-19 până în 2025, dar a ridicat problema Comisiei Europene pentru a rezilia contractul.
La aproape trei ani de la izbucnirea pandemiei, procedurile și transparența achiziției de vaccinuri anti-COVID de către Uniunea Europeană sunt încă subiecte controversare, mai ales după ultimul și cel mai mare contract semnat cu compania Pfizer, pentru o achiziție de până la 1,8 miliarde de doze.
După ce Ombudsmanul European a acuzat Comisia Europeană că ascunde conținutul negocierilor preliminare purtate de Ursula von der Leyen cu directorul Pfizer în 2021, aceeași problemă este semnalată și în raportul din septembrie al Curții de Conturi Europene, care atrage atenția că nu a avut acces la informațiile privind implicarea președintei CE în aceste discuții.
Vaccinurile împotriva COVID-19, ineficiente
„Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt ineficiente împotriva noilor variante. Populaţia nu are nevoie de vaccinuri în acest moment, nici la noi şi nici în Uniunea Europeană. Bulgaria refuză să le cumpere în viitor”, a spus Asen Medjdiev, după cum informează novinite.com, citat de news.ro.
„Ministrul polonez al Sănătăţii a fost primul care a susţinut poziţia noastră, există şi sprijin din partea Republicii Cehe şi Lituaniei”, a adăugat el. Potrivit acestuia, cu fondurile pentru cumpărarea şi distrugerea vaccinurilor, se poate construi un spital de copii şi vor mai rămâne bani şi pentru centrele de copii din localităţi mai mici.
Achiziția dozelor de vaccin anti-COVID, anchetată de DNA
Și în România, cazul achiziționării vaccinurilor a produs controverse în spațiul public și nu numai. Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunța în 2021 că a înregistrat un dosar penal, privind modalitatea prin care România a achiziționat dozele de vaccinuri anti-COVID, de la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent.
„Urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă, respectiv abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, arătau procurorii anticorupţie.
Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV la acea dată, arăta că modalitatea de achiziție a vaccinurilor anti-COVID în România se supune aceleiași proceduri întocmite și elaborate de Comisia Europeană.