Sociologii sunt de părere că săptămâna de lucru de 4 zile ajută piața muncii. Aceasta este concluzia la care au ajuns și marile companii occidentale care au făcut parte dintr-un proiect-pilot ce a testat acest mod de lucru.
Din acest motiv, și firmele românești au început să aplice sistemul de lucru de 4 zile pe săptămână, potrivit Adevărul.
Urmând tendința occidentală, tot mai multe companii din România optează pentru trecerea la un program de lucru cu 4 zile lucrătoare. Ultima dintre acestea, ING Hubs România, hubul global de tehnologie al ING Group, a extins către angajați sistemul de lucru de 4 zile pe săptămână, pentru care aceștia pot opta începând cu luna ianuarie. Această decizie s-a luat pe fondul rezultatelor pozitive ale programului-pilot derulat pe parcursul a 6 luni.
Compania a explicat că adoptarea noului sistem de lucru se va face voluntar și gradual, pe parcursul următoarelor luni, pe bază de înscrieri. Angajații vor trece de la 5 zile de lucru cu 8 ore/zi la 4 zile de lucru pe săptămână, cu 10 ore/zi, în acord cu legislația în vigoare. De asemenea, angajații au opțiunea de a trece la varianta cu 9 ore de lucru pe zi, timp de 4 zile și 0,5 zile libere pe săptămână. Această schimbare va permite astfel păstrarea a 40 de ore de lucru pe săptămână aferente unui program de lucru full-time conform Codului Muncii.
78% dintre angajaţi sunt deschişi să lucreze numai 4 zile pe săptămână
Un sondaj recent realizat de platforma de recrutare BestJobs arată că 78% dintre angajaţi sunt deschişi să lucreze doar 4 zile pe săptămână şi cred că acesta este un moment foarte bun pentru adoptarea săptămânii mai scurte de lucru. Aproape 71% dintre angajaţi consideră că săptămâna de lucru de 4 zile s-ar potrivi locului de muncă pe care îl au în prezent şi activităţii lor. Cu toate acestea, 41% cred că principalul dezavantaj constă în volumul mai mare de muncă din cele 4 zile, ca urmare a extinderii orelor de program, iar 45% simt că, în eventualitatea în care va fi adoptat un astfel de mod de lucru în compania pentru care lucrează, va exista o presiune mai mare asupra lor de a termina totul mai repede.
Deşi părerile privind efectele acestei iniţiative sunt împărţite, 55% dintre angajaţi se tem însă de mărirea zilei de lucru de la 8 la 10 ore, impusă în acest scenariu.
Companiile care au participat puteau adopta diferite metode pentru a scurta „semnificativ” săptămânile de lucru ale angajaților lor – de la acordarea unei zile libere pe săptămână până la reducerea zilelor de lucru într-un an pentru a ajunge la o medie de 32 de ore pe săptămână – dar trebuiau să se asigure că angajații primesc în continuare 100% din salariul lor.
Ce țări au adoptat până acum programul de lucru de 4 zile pe săptămână
Publicația euronews.com a realizat o analiză privind țările care au adoptat până acum programul de lucru de 4 zile pe săptămână. De exemplu, Belgia introduce o săptămână de lucru de patru zile pentru angajații care o doresc.
În Scoția, un proces guvernamental ar trebui să înceapă în 2023, în timp ce Țara Galilor are, de asemenea, în vedere un proces.
Spania a început un proiect-pilot. Companiile care se înscriu pot primi ajutor dintr-un fond guvernamental de 10 milioane de euro, dar trebuie să conceapă modalități de creștere a productivității care să compenseze depășirea costurilor salariale, a declarat Ministerul spaniol al Industriei.
Între 2015 și 2019, Islanda a desfășurat cel mai amplu proiect-pilot din lume privind o săptămână de lucru de 35 până la 36 de ore (redusă de la 40 de ore, cât era în mod tradițional), fără a solicita o reducere corespunzătoare a salariilor. Aproximativ 2.500 de persoane au luat parte la faza de testare. Proiectul-pilot a fost considerat un succes de către cercetători, iar sindicatele islandeze au negociat o reducere a programului de lucru. De asemenea, studiul a dus la o schimbare semnificativă în Islanda, aproape 90% din populația activă având acum un program redus de lucru sau alte amenajări.
Cercetătorii au constatat că stresul și epuizarea lucrătorilor s-au diminuat și a existat o îmbunătățire a echilibrului dintre viață și muncă. Cu toate acestea, nu toate guvernele au împărtășit succesul Islandei cu săptămâna de lucru de patru zile.
Acest mod de lucru se mai dorește în Suedia, Germania, SUA, Canada și Japonia.