Ce spune presa străină despre descalificarea a şase ţări, printre care şi România, la anunţarea punctajelor pentru Eurovision?
Televiziunea publică din Belgia, VRT, a publicat un articol în are susţine că motivul pentru care EBU a decis să intervină în cazul celor şase ţări excluse de la notare ar fi o posibilă înţelegere în privinţa schimbului de puncte.
Prin urmare, notarea trimisă de cele şase ţări a fost înlocuită cu una „simulată”, mai arată televiziunea publică belgiană citată de site-ul escextra.com, specializat pe ştiri despre Eurovision. VRT, care este televiziunea publică ce serveşte comunitatea flamandă din Belgia, şi care organizează Eurovisionul belgian alternativ cu RTBF, a dezvăluit că surse apropiate situaţiei au confirmat înţelegerile.
Mai exact, înţelegerea ar fi presupus că România, Muntenegru, San Marino, Georgia, Azerbaidjan şi Polonia ar fi fost de acord să-şi acorde puncte între ele. Compania care se ocupă de auditarea voturilor ar fi descoperit tiparele suspecte şi ar fi decis să intervină, mai arată sursa citată.
Amintim că România a fost implicată într-o situaţie fără precedent în finala Eurovision din acest an. Postului public i-au fost anulate notele din partea juriului, chiar pe ultima sută de metri, oranizatorii invocând suspiciuni de fraudă. Astfel că, la anunţarea punctelor venite din partea României, făcute direct de organizatori, Ucraina a primit 12 punct, iar Moldova 0 puncte, în condiţiile în care ţara noastră oferise cele 12 puncte Moldovei.
Televiziunea Română a reacţionat încă de duminică, precizând că „regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil, aceştia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naţionale au fost modificate de organizator”, spune TVR.
Reacţia EBU, organizatorul Eurovision, via G4Media:
„În cadrul analizei votului juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU) după cea de-a doua repetiţie generală a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din şase ţări.
Pentru a respecta instrucţiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare ţară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor ţări cu un istoric de vot similar).
Acest proces a fost recunoscut de către monitorul independent al votului.
EBU ia extrem de în serios orice tentativă suspectă de manipulare a votului la Concursul Eurovision al Cântecului şi are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu instrucţiunile oficiale de vot, indiferent dacă aceste voturi sunt sau nu susceptibile de a influenţa rezultatele şi/sau rezultatul votului.”
Sursă: Paginademedia.ro