Institutul „Goethe” se confruntă cu unul dintre cele mai mari scandaluri din învățământul românesc. Ministerul Educației a trimis în luna ianuarie Corpul de Control pentru verificări.
La scurt timp, după ce au fost făcute publice concluziile anchetei, cele trei directoare din conducerea colegiului – Rodica Ilinca, dar și adjunctele Maria Lipan Webber și Beatrice Herbert, și-au prezentat demisiile în luna ianuarie.
Miercurea aceasta, întreaga conducere a Colegiului German Goethe și-a înaintat, din nou, demisiile către Inspectoratul Școlar Municipal București (ISMB).
Mamă traumatizată: „Nu erau simple răutați, erau jigniri pe față”
Florentina Dragomir – mama unui elev al Colegiului Goethe, a povestit felul în care fiul său cel mare, Cezar – acum în vârstă de 17 ani, elev în clasa a XI-la Colegiul „Goethe” – a fost tratat de-a lungul acestor ani de către profesoara de germană, Maria Lipan Webber, fosta directoare adjunctă a colegiului, după demisia de miercuri.
În urmă cu o lună, doamna a povestit că fiul său a fost batjocorit și denigrat de nenumărate ori în fața celorlalți colegi de către profesoara de germană, Maria Lipan Webber, încă din clasa a V-a. Florentina Dragomir susține că fiul său a primit note de trei din motive total nepedagogice, dar și că a fost făcut „prost” în fața celorlalți elevi, ceea ce i-a provocat suferință și frustrare, ajungând să experimenteze stări de frică, dar și de rău înaintea fiecărei ore de germană, potrivit Gândul.
În raportul psihodiagnostic și în evaluarea clinică făcute de psihologul specialist clinician care s-a ocupat de cazul elevului Cezar Dragomir au fost menționate traumele produse.
„Cezar merge înainte cu curaj, este cumva pe o linie dreaptă. Deși o perioadă destul de lungă – până când a mai crescut cât să înțeleagă cu adevărat ce se petrece – a suferit enorm, pentru că nu înțelegea de ce i pun lui în cârcă aceste lucruri, de ce el învață și primește note mici”, mărturisește mama lui Cezar.
Mama tânărului povestește că băiatul ajunsese în clasa a IX-a să nu mai poată vorbi la ora acesteia, iar de emoție și de teamă se bâlbâia și se pierdea atunci când era ascultat.
Comunicarea cu profesoara: toxică
Mama declară: „comunicarea cu doamna profesoara Weber a fost deficitară și toxică, acuzându-ne de faptul că nota de la examenul de capacitate a fost influențată de noi părinții și ca nu este o notă reală”.
Cazul făcut public de Florentina Dragomir nu este unul singular, a confirmat un profesor al Colegiului German „Goethe”, sub anonimat. Acesta a recunoscut că, în cazul unor profesori din cadrul colegiului lipsesc dialogul, comunicarea și empatia.
Pe 2 februarie, cele trei directoare ale Colegiului German Goethe din Capitală au revenit și ele asupra deciziei de a demisiona, invocând contextul apropierii perioadei de examene. Miercuri, acestea și-au înaintat, din nou, demisia din funcție.