Nava de cercetare hidrografică și oceanografică NMH Catuneanu aparținând Forțelor Navale Române a oferit sprijinul logistic pentru activitatea EXAM Misiunea 10 care a vizat efectuarea antrenamentului de lansare pentru EcoRocket.
Conform companiei, toate cheltuielile cu această misiune au fost plătite de către ARCA către Forțele Navale din surse exclusiv private, în cadrul unui contract de prestări servicii.
Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) se pregătește să lanseze, încã din iunie 2021, primul satelit românesc, cu o rachetă proiectată și construită integral în România, conform paginii de facebook a proiectului, Lansăm România. În acest moment se derulează ultimele pregătiri înaintea lansării ce va avea loc la finalul lunii august din Marea Neagrã, aproape de litoralul românesc.
România devine a 11-a țară din lume și a doua din UE care își lansează propriul satelit
Conform ARCA, EcoRocket este o rachetă semi-reutilizabilă, alimentată cu abur. LAS este o rachetă ecologică. Indiferent de versiunea sa (consumabilă sau reutilizabilă), un vehicul LAS este format dintr-un rezervor de combustibil din materiale compozite, un sistem de alimentare, un motor, sistemul de încălzire electrică și avionică. Apa din rezervor este încălzită electric până la 250°C. La pornirea motorului, apa este injectată în camera motorului prin sistemul de alimentare, unde se transformă parțial din lichid în vapori. O altă fază de încălzire are loc în motor (doar pentru versiunea LAS reutilizabilă), utilizând puterea generată de bateriile LiPo cu descărcare ridicată. Acești vapori de apă sunt accelerați prin duza motorului până la turații supersonice creând o tracțiune.
LAS-ul de consumat va fi utilizat mai ales ca amplificatoare pentru vehicule terțe la cerere, în timp ce versiunea reutilizabilă a LAS va fi utilizată exclusiv de ARCA și de terți împreună cu propriile vehicule.
Prin lansarea EcoRocket, ARCA non-profit doreşte să câştige premiul de 10 milioane de euro oferit de Comisia Europeană.
Premiul vizează stimularea industriei aerospaţiale europene pentru construcţia de rachete lansatoare de sateliţi, cu un impact redus asupra mediului înconjurator şi la un cost de lansare scăzut.