Sergiu Celibidache, geniul muzical cu o poveste ca în filme
Sergiu Celibidache a fost un personaj fascinant şi controversat, un profesionist nonconformist care a reprezentat România pe cele mai prestigioase scene ale muzicii simfonice din întreaga lume.
Viața timpurie a unui geniu înnăscut
Dirijorul s-a născut la Roman, judeţul Neamţ, în data de 28 iunie 1912. Provenea dintr- familie cu valori culturale, tatăl său, Demostene Celibidaki, ofițer de cavalerie cu origini greceşti, prefect al Iașului și mama sa, Maria, născută Brăteanu, a fost profesoară de chimie.
La vârsta de trei ani, viitorul mare dirijor a pronunţat primele silabe, până atunci familia sa era îngrijorată pentru că nu vorbea. Un an mai târziu, a început deja să cânte la pian, de unul singur, uimindu-şi familia.
„Când aveam 4 ani dădeam concerte, aşa, fără public, într-un pod gol, fără lumină, cu mult praf, şi foarte rece. Mulţumeam publicului, deşi nu ştiam ce înseamnă asta. Fusesem o dată la un concert adevărat unde am văzut că se aplauda, că se mulţumea la sfârşit şi, atunci, o făceam fără să ştiu să cânt la pian, nu cântam, mi se părea doar foarte interesant”, și-a amintit Sergiu Celibidache, peste ani.
La vârsta de 18 ani, a părăsit casa părintească, pentru a-şi putea urma cariera muzicală visată, în ciuda dorinţei insistente a tatălui său de a urma o carieră politică, potrivit DespreLume. Viitorul dirijor s-a mutat la Berlin, unde a învăţat într-o perioadă scurtă de timp limba germană, după care s-a înscris la Facultatea de Muzică a Universitatii Friedrich-Wilhelm.
Condițiile de trai în Berlin erau destul de precare pentru Celibidache. O perioadă a trăit doar cu buruieni culese de pe lângă şinele tramvaielor.
Succesul internațional l-a ținut departe de scena românească
În data de 29 august 1945, Sergiu Celibidache a fost invitat să dirijeze Orchestra Filarmonicii din Berlin, în program figurând Uvertura operei Bărbierul din Sevillia de Rossini, Concertul de Fagot de Weber op. 76 și Simfonia a 9-a de Dvorak.
Din anul 1949, Sergiu Celibidache a devent dirijor-invitat al unor orchestre de prestigiu din întreaga lume, precum cele din Austria, Italia, Franţa, America Centrală și de Sud. De asemenea, tot în 1949, a refuzat postul de dirijor la Orchestra Filarmonică din New York.
O adevărată legendă a baghetei mondiale, Sergiu Celibidache a revenit rareori în postură de dirijor în România. În iunie 1970, Sergiu Celibidache a susţinut la pupitrul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Suedeze nu mai puţin de cinci concerte la Sala Radio. Era prima sa revenire în ţară după plecarea la numai 24 de ani, în anul 1936, în Germania.
În anul 1978, a revenit din nou pentru scurt timp în ţara natală, unde a dirijat Orchestra Filarmonică George Enescu din București. În acelaşi an, a fost numit profesor onorific la Universitatea Johannes-Gutenberg din Mainz, unde a început o lungă activitate pedagogică.
La 14 februarie 1979 a avut loc primul concert cu Filarmonica din München, iar după acest succes este numit dirijor șef al orchestrei și totodată director general de muzică al orașului München.
În 1987, la împlinirea vârstei de 75 de ani, a primit Moneda Aurită de Onoare a oraşului München, apoi distincţiile Nettuno d’oro, la Bologna şi Acul Aurit de Onoare al oraşului Milano.
„M-am născut român, am îmbătrânit român şi o să mor român”
Un moment special l-a reprezentat data de 13 februarie 1990, când a fost transmis în direct concertul susţinut pe scena Ateneului Român de Orchestra Filarmonicii din München, cu Sergiu Celibidache la pupitru. „M-am născut român, am îmbătrânit român şi o să mor român”, a spus atunci marele dirijor.
În iunie 1996, Sergiu Celibidache a susținut ultimul său concert la München. Legendarul dirijor s-a stins în data de 14 august 1996, la 84 de ani, la reședința sa din La Neuville-sur-Essonne, departamentul Loiret, în apropiere de Paris, fiind înmormântat în micul cimitir al localităţii.
Moștenirea marelui dirijor român Sergiu Celibidache
În anul 1965, Sergiu Celibidache s-a căsătorit cu Ioana Procopie Dumitrescu, o pictoriță pe care o cunoștea încă din copilăria lui petrecută în România. În data de 19 iunie 1968, s-a născut unicul fiu al lui Celibidache, Serge Ioan.
În ultimul an, marele dirijor român a revenit în atenția presei internaționale datorită filmului „Cravata galbenă” („The Yellow Tie”), în care rolul lui Sergiu Celibidache este interpretat de celebrul actor John Malkovich. Povestea urmărește viața extraordinară a legendarului dirijor și compozitor de muzică clasică, unul dintre cei mai renumiți, dar și controversați artiști ai secolului XX.
Filmările au loc vara aceasta, la Sala Palatului, pelicula fiind regizată de fiul marelui dirijor, Serge Ioan Celibidache.