SUMMIT MOLDOVA! Zi istorică în Republica Moldova
Cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene a adus laolaltă lideri de pe întregul continent, la Castelul Mimi din Bulboaca, Republica Moldova. Evenimentul are rolul de a consolida securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului european, potrivit Consiliului European, citat de Libertatea.
Macron: „Nu putem să lăsăm Republica Moldova deoparte”
„Sunt mândru de faptul că, deținând președinția UE, am putut să oferim statutul de țară candidată Republicii Moldova. Având în vedere ce se întâmplă în Ucraina, am spus că nu putem să lăsăm Republica Moldova deoparte și trebuie să o sprijinim. Eu chiar cred că Republica Moldova are capacitatea de a accelera în parcursul european”, a spus Emanuel Macron, fiind întrebat de jurnaliști dacă este credibilă estimarea ca Moldova să devină stat membru UE până în 2030, transmite Ziarul de Gardă.
Zelenski, mesaj pentru Moldova
„Avem nevoie de o țară unită în Moldova si desigur vă dorim succes în toate și să reușiti să vă mențineți fără rachete, fără decese. Noi mereu vă vom susține. Până la urmă am reușit să facem așa că țările din Europa să se unească. Sunt sigur că după ce vom câștiga războiul veți avea și voi o țară unită fără să cadă rachete și fără Rusia”, a spus Volodimir Zelenski, fiind întrebat despre regiunea transnistreană, informează Ziarul de Gardă.
Preşedintele ucrainean a mai spus că Ucraina poate să răspundă și să ajute Moldova doar dacă va fi o solicitare la cel mai înalt nivel de conducere militară și oficială a țării. „Atunci Ucraina cu siguranță va acționa”, a adăugat Zelenski.
Maia Sandu mulțumește pentru sprjinul Comunității Politice Europene
„Suntem deosebit de recunoscători pentru tot sprijinul pe care l-am primit. Întreaga comunitate s-a reunit pentru a susține acest efort: România, Franța, Suedia, Regatul Unit, Elveția, Consiliul UE și alți parteneri de dezvoltare ai R. Moldova. Astăzi, aici, la doar 20 de km de Ucraina am reunit întregul continent pentru a reafirma hotărârea noastră colectivă și fermă de a readuce pacea în Europa”, a transmis Maia Sandu.
Iohannis și Zelenski au semnat o declarație comună privind integrarea euroatlantică a Ucrainei
În declarația comună semnată de președintele Klaus Iohannis și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în marja summitului Comunității Politice Europene, se precizează, printre altele, că cele două țări „confirmă angajamentul lor de a consolida eforturile comune de susținere a integrării Ucrainei în cadrul Alianței și pentru implementarea standardelor NATO”, transmite Administrația Prezidențială.
Conform declarației, „România va continua să promoveze sprijinul politic și practic al Alianței pentru Ucraina în vederea asigurării abilității (…) de a-și apăra în mod eficient suveranitatea și integritatea teritorială”, în timp ce Ucraina își ia angajamentul să-și „modernizeze forțele de securitate și militare”.
Totodată, România promite că „va susține Ucraina atât timp cât va fi necesar”, prin oferirea de „susținere multidimensională”, cerând „consolidarea susținerii și asistenței internaționale” pentru Kiev, precum și „în reconstrucția și redresarea post-conflict”.