Uniunea Europeană a decis: România și restul statelor membre UE trebuie să renunțe la sistemele de încălzire poluante, precum sobele pe lemne și centralele de apartament.
Aproximativ 50% din toată energia consumată în UE este folosită pentru încălzire și răcire, iar peste 70% provine din combustibili fosili (în mare parte gaze naturale, dar și lemne de foc), potrivit Eurostat.
Această măsură vine împreună cu estimarea instalării a cel puțin 30 de milioane de pompe de căldură suplimentare până în 2030 față de 2020, majoritatea hidronice (inclusiv hibrizi).
Pentru implementarea pompelor de căldură sunt necesari încă 750.000 de instalatori. Cel puțin 50% dintre instalatorii existenți vor trebui să fie recalificați pentru a lucra cu pompe de căldură.
Fără sobe și centrale din 2029
Din anul 2026, toate țările UE vor beneficia de Fondul pentru Clima Socială care le va permite să sprijine măsurile de eficiență energetică și decarbonizarea încălzirii și răcirii în clădiri, inclusiv instalarea de pompe de căldură, pentru gospodăriile vulnerabile (în special cele aflate în sărăcie energetică) și micro- întreprinderilor, precizează Adevărul.
Principalul obiectiv al acestei măsuri este combaterea poluării la nivel global, alături de eliminarea treptată a centralelor de apartament și a sobelor pe lemne până în anul 2029.