A fost depusă o cerere judiciară care vizează anularea sentinței de condamnare la moarte a lui Nicolae și Elena Ceaușescu. Membrii familiei Ceaușescu argumentează că procesul din 1989 a fost injust, invocând nereguli în procedura judiciară și lipsa de garanții legale. Ei solicită o nouă judecată a cazului.
Curtea Militară de Apel a decis să nu se pronunțe asupra acestei cereri și a transferat dosarul către o altă instanță.
Familia solicită rejudecarea
Reprezentanții legali ai familiei Ceaușescu contestă în mod vehement atât condamnarea, cât și execuția celor doi foști lideri, invocând multiple încălcări ale legislației în vigoare la acea vreme. Ei susțin că nu există probe concrete care să-i incrimineze pe Nicolae și Elena Ceaușescu, iar procedura judiciară a fost marcată de grave nereguli, precum lipsa unui dosar de urmărire penală și a unui mandat de arestare valabil.
În plus, privarea de dreptul la apel a constituit o încălcare flagrantă a principiilor unui proces echitabil.
Avocatul familiei Ceaușescu solicită rejudecarea procesului și pronunțarea unei noi hotărâri care să respecte pe deplin normele legale.
Potrivit istoricului Alexandru Groza, adevărata miză a acestei cereri este recuperarea averii confiscate familiei Ceaușescu în urma Revoluției. Mircea Oprean, ginerele fostului dictator, a confirmat indirect această afirmație, menționând disputa legată de anumite bunuri de artă confiscate de stat.
Controversă juridică
Solicitarea de rejudecare a procesului Ceaușescu ridică întrebări importante cu privire la modul în care justiția a funcționat în perioada post-comunistă și asupra modului în care ar trebui să fie tratate evenimentele istorice controversate.
Deși este puțin probabil ca o astfel de cerere să aibă succes, ea generează o dezbatere publică necesară asupra principiilor statului de drept și a importanței respectării drepturilor omului, chiar și în cazul unor figuri controversate precum Nicolae și Elena Ceaușescu.
Procesul lui Nicolae și Elena Ceaușescu, desfășurat în condiții excepționale în urma Revoluției din 1989, a fost marcat de o procedură judiciară rapidă și controversată.
Soții Ceaușescu au fost acuzați de crime grave împotriva umanității, precum genocid și subminarea economiei naționale, precum și de tentativă de fugă cu o sumă importantă de bani. În ciuda acestor acuzații grave, procesul a fost criticat pentru lipsa de garanții procedurale, cum ar fi dreptul la apărare și la apel.