Nativul neozeelandez, Peter Beck, a visat întotdeauna să trimită o rachetă în spațiu. Nu a urmat vreo facultate, a fost doar un simplu ucenic la un producător de unelte.
Peter Beck a construit o bicicletă-rachetă alimentată cu abur, care a călătorit cu aproape 90 mph. El a sperat că experimentele sale sunt suficiente pentru a convinge NASA sau companii precum Boeing să-l angajeze ca stagiar. În schimb, a fost escortat în afara incintelor mai multor laboratoare de rachete.
Totuși, a aflat că puține companii construiau de fapt ceea ce dorea el să construiască: rachete ușoare, suborbitale, pentru a transporta sateliți mici. În Noua Zeelandă, și-a pus la cale viitorul startup, desenând chiar și un logo pe un șervețel.
A convinge investitorii să susțină pe cineva fără studii universitare într-o industrie în care nici măcar nu ar putea obține un stagiu nu este un lucru ușor. Eșecul cu care s-a confruntat nu l-a convins să renunțe la visul său de o viață.
Rocket Lab, companie de 1,8 miliarde de dolari
Beck a lansat compania Rocket Lab în 2006. În 2009, a devenit prima companie privată din emisfera sudică, care a ajuns în spațiu. Astăzi, este o companie publică cu sediul în Long Beach, California, cu o capitalizare de piață de 1,8 miliarde de dolari. A finalizat anul trecut peste 35 de lansări spațiale, inclusiv un satelit NASA către Lună.
Beck a dezvăluit cum și-a transformat dezamăgirea în oportunitate și a vorbit despre cele mai mari provocări cu care s-a confruntat atunci când a creat Rocket Lab.
Când nu ați obținut un loc de muncă în domeniul aerospațial în SUA, ați început imediat să vă gândiți să vă lansați propria companie. De ce?
Beck: Unul dintre lucrurile care mă frustrează este cât durează totul. Întrebați pe oricine lucrează în jurul meu: este o mare urgență în toate. Mi-aș dori ca lucrurile să vină mai repede. Mă lupt mereu cu timpul.
Cum recunoașteți o oportunitate și când merită să riscați să profitați de ea?
Beck: Încep prin a fi foarte analitic. Uneori, poți să-ți asumi riscuri mari. Alteori, trebuie să fii foarte sigur și metodic în ceea ce privește cum să te retragi din situații. Controlează lucrurile pe care le poți controla și recunoaște lucrurile pe care nu le poți controla.
Ce v-ați fi dorit să fi știut când ați decis să înființați propria companie de rachete?
Au fost o mulțime de erori și eșecuri pe parcurs, dar, în cele din urmă, acele lucruri creează ADN-ul unei companii.
Care este cea mai mare provocare cu care v-ați confruntat la început?
Nimic nu se întâmplă fără finanțare în această afacere. Când am început Rocket Lab, am alergat prin Silicon Valley încercând să strâng 5 milioane de dolari.
La acea vreme, aceasta era o sumă absurdă de bani pentru un startup. O afacere cu rachete era absurdă [în general], atunci era doar SpaceX. O afacere cu rachete pentru cineva care locuiește în Noua Zeelandă a fost și mai absurdă.
Când simțiți cea mai mare presiune?
Cel mai terifiant lucru pe care l-am făcut vreodată este petrecerea de Crăciun a personalului. Acesta este momentul în care realizezi că deciziile tale sunt responsabile pentru mijloacele de trai ale acestor oameni. În calitate de companie publică, iau asta și mai în serios. Este o presiune uriașă.
Pe deasupra, ai un client. Acesta poate fi un client de securitate națională, unde viețile depind de livrarea acelui activ pe orbită. Așa că urăsc absolut zilele de lansare. Acum că am făcut 35 de lansări, nu mai vomit, așa cum mi se întampla înainte.
Sursă: CNBC