Știai că cea mai veche mănăstire ortodoxă din România este Mănăstirea Hodoș Bodrog (ctitorită în anul 1177), situată în județul Arad?
Denumirea de Hodoș vine de la un taur uriaș care păștea cu o cireadă de vite în zonă. Mai este o legendă legată de inima unui călugăr și mama sa.
Se spune că, în acele vremuri de demult, era o cireadă de vite care păștea. Printre acestea era și un taur uriaș, pe care localnicii îl numeau Hodoș, iar de la o vreme, zi de zi mergea și săpa cu coarnele lângă un pârâu și numai o văcăriță îl putea mâna seara către casă. Au trecut săptămâni întregi de când taurul tot săpa, iar într-o seară, nicidecum nu a vrut să plece din locul respectiv. Atunci văcărița l-a lovit ca să plece odată, dar taurul, întorcându-se, a împuns-o cu coarnele, iar aceasta a murit.
Oamenii locului au omorât taurul, dar s-au gândit să meargă totuși să vadă totuși de ce tot săpa taurul. Mergând la fața locului, oamenii au văzut că se vedea ceva ieșit din pământ, iar săpând puțin, și-au dat seama că este colțul unei icoane.
Atunci au săpat cu grijă în continuare și au găsit o icoană imensă, cu Fecioara Maria și Pruncul Iisus, iar lângă icoană, o căldare plină cu galbeni de aur. Atunci s-au sfătuit toți oamenii acelor locuri ce să facă și din acei galbeni au zidit o mânăstire, căreia i-au pus nume Hodoș-Bodrog. Hodoș după numele taurului, iar Bodrog, înseamnă împunsătură cu cornul: bod- împunsătură, iar rog-corn, potrivit România misterioasă.
Se mai spune că, galbenii din căldare s-au terminat chiar înainte de a tencui zidul din spatele mănăstirii și zadarnic încercau oamenii să tencuiască cu alți bani, căci tot ce puneau pe Mănăstire nu stătea, ci cădea. Cum intri în mănăstire, deasupra Altarului se găsește acea icoană găsită de Taur, iar lângă aceasta se găsesc chiar coarnele taurului Hodoș.
Personalități de seamă
Mai multe personalități de seamă și-au adus contribuția la dăinuirea acestui monument: Sava Brancovici (1607), Sofronie, Episcop de Lipova si Gyula (1651), Isaia Diacovici (1690), Eugeniu de Savoia, care a acordat protecție mănăstirii în 1716, călugarul Naum Râmniceanu (1788) și Nicolae Iorga (1905). În secolele XIX-XX, aici și-au primit tunderea în monahism personalități bisericești precum: Miron Romanul, Ioan Metianu, Miron Cristea, Nicolae Bălan, Grigore Comșa, Andrei Magearu, Policarp Morusca.
Din punct de vedere geografic Mănăstirea Hodoș – Bodrog se află în județul Arad (județ situat la granița de vest a României), la vest de municipiul Arad, pe cursul inferior al Mureșului, la o distanță de 12 km, pe drumul (DJ682) ce duce de la Arad la Felnac – Secusigiu – Periam.