Numărul refugiaţilor din Ucraina în alte ţări europene a depăşit pragul de 8 milioane de la începerea invaziei ruse în această ţară, la 24 februarie 2022, potrivit cifrelor actualizate joi de Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), transmite EFE, potrivit Digi24.
Din acest total, 4,8 milioane sunt deja incluşi în diverse programe europene de protecţie, menţionează agenţia ONU, care a contabilizat 18,1 milioane de ieşiri din ţară pe la frontierele ucrainene, dar şi 9,9 milioane de reveniri, de la 24 februarie anul trecut şi până în prezent.
Polonia, țara preferată de refugiații ucraineni
- Polonia continuă să fie ţara cu cel mai mare număr de refugiaţi din Ucraina (1,5 milioane), apoi
- Germania – cu un milion,
- Republica Cehă – cu 486.000,
- Italia – cu 169.000,
- Spania – cu 161.000
- Regatul Unit – cu 158.000.
Alte ţări unde se înregistrează prezenţa a peste 100.000 de refugiaţi din Ucraina sunt Republica Moldova, România, Slovacia şi Franţa, potrivit statisticilor UNHCR citate de Agerpres.
În afara refugiaţilor ajunşi în alte ţări, peste 6,5 milioane de ucraineni sunt strămutaţi intern din cauza războiului, potrivit ultimelor date furnizate de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).
Criza refugiaților în Europa
Criza refugiaților este un subiect fierbinte în Europa. Strămutările cetățenilor de diferite naționalități au contribuit la intensificarea tensiunilor între state, la nivel internațional. Deși, Europa a fost receptivă, de-a lungul timpului, există voci politice care avertizează asupra consecințelor integrării în societate a persoanelor de diferite entități.
Invazia rusă în Ucraina a provocat cel mai mare aflux de refugiaţi din ultima jumătate de secol, mai mare chiar decât numărul de refugiaţi care şi-au părăsit ţara în conflicte sau crize precum cele din:
- Venezuela (cu 7 milioane de refugiaţi, începând din 2014) sau
- Siria (cu 6,7 milioane de refugiaţi din cauza războiului civil care durează deja de 12 ani).
Controversele legate de primirea refugiaților și adăpostirea lor în alte state întăresc mișcările naționaliste și pun în dificultate politicile de integrare a imigranților pe termen lung.