Victor Pițurcă, fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal, a fost eliberat, marți dimineață, din arest, fiind plasat sub control judiciar, în dosarul măștilor neconforme livrate către spitalele Ministerului Apărării. Totodată, fiul acestuia, Alexandru Pițurcă, a fost audiat la DNA și pus sub urmărire penală în același dosar, potrivit Libertatea.
Victor Pițurcă, anchetat pentru cumpărare de influență
PAV Green Energy SRL, firma implicată în dosar, care a livrat măștile, este a fiului antrenorului, Alexandru Pițurcă, iar fostul selecționer Victor Pițurcă (66 de ani) și-ar fi folosit influența pentru atribuirea contractului.
Potrivit imaginilor difuzate de Antena 3 CNN, Pițurcă senior a fost adus încătușat și reținut pentru 24 de ore. Marți, 31 ianuarie, s-a decis eliberarea și plasarea acestuia sub control judiciar.
Alături de Pițurcă, în același dosar, a fost reținut și Gabriel Țuțu, director general al CN ROMARM SA. Achiziții publice realizate, în perioada pandemiei, de către ROMARM și MApN sunt vizate de procurori, conform unui comunicat al DNA.
Acuzațiile nu sunt „chiar atât de sustenabile“, a afirmat avocatul Iancu Toader, cel care îl apără pe Pițurcă.
Reținut în dosarul măștilor neconforme livrate în spitalele MApN
Potrivit investigației Libertatea, faptele au avut loc în timpul pandemiei de coronavirus, perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021. Procurorii anticorupție au descoperit că Țuțu „ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate „în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță”.