Declarațiile președintelui francez, Emmanuel Macron au scăpat de sub control cu ocazia vizitei sale oficiale în China.
Prin declaraţia făcută la întoarcerea din Beijing, preşedintele Franţei a amplificat primejdia unui atac al Chinei asupra Taiwanului, potrivit G4media.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a demonstrat o dată în plus că este un diplomat de categorie uşoară, care a făcut un uriaş deserviciu Uniunii Europene şi întregii lumi libere prin vizita sa în China. Politicianul a fost mândru că Xi Jinping l-a invitat la o discuţie privată de mai multe ore, tête-à-tête. Aparent, în timpul întâlnirii, Xi Jinping l-a copleşit pe Macron cu complimente, astfel încât, de îndată ce s-a întors la Paris, el a declarat că în privinţa Chinei, Europa nu ar trebui să se lase înhămată la căruţa SUA.
Macron pledează împotriva opţiunii de a deveni un „vasal” al SUA (şi asta este retorica Beijingului), dar nu spune care ar putea fi alternativele în cazul în care China va anexa Taiwanul. Exact un astfel de scenariu a exersat armata chineză la sfârşitul săptămânii trecute, când a executat vreme de trei zile manevre militare în vederea unei blocade în jurul insulei, arătând întregii lumi că puterea de la Beijing este gata să atace Taiwanul. Iar dacă vine Franţa acum şi spune – ea care e singura putere nucleară rămasă în UE – că nu va apăra împreună cu SUA ameninţata libertate a Taiwanului, China va avea undă verde pentru demararea atacului.
Afirmaţia lui Macron a fost foarte atent cumpănită şi va fi recompensată de Beijing pentru economia franceză. Nu trebuie uitat că preşedintele Macron s-a dus în China însoţit de 60 de reprezentanţi ai industriei franceze.
Macron destabilizează ordinea globală
Emmanuel Macron a amplificat primejdia unui atac asupra Taiwanului. Fiindcă Xi Jinping a învăţat din greşelile lui Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a fost total surprins de unitatea cu care lumea liberă sprijină Ucraina, pe care el a atacat-o. „Momentul Crimeea” a fost pentru Xi reprimarea mişcării democratice din Hong Kong.
Însă atât fostul preşedinte al SUA, Donald Trump, cât şi succesorul său, Joe Biden, au pus de atunci China la respect. Trump a respectat normele în vigoare, potrivit cărora Taiwanul trebuie înarmat în caz că este atacat de China, şi a extins şi aprofundat relaţiile cu guvernul de la Taipei. Biden a mers chiar mai departe, afirmând în repetate rânduri că este dispus să sară în apărarea insulei dacă va fi atacată de China continentală.
Vizita lui Macron în China, un dezastru pentru Taiwan
Rezultatul vizitei lui Macron în capitala Chinei a fost o daună totală, de pe urma căreia vor avea de suferit mai ales locuitorii Taiwanului. Privind retrospectiv putem constata că scepticismul administraţiei de la Washington faţă de această vizită nu a fost nefondat.
Americanii au comunicat că Macron nu a purtat negocieri de succes nici cu Teheranul şi nici cu Moscova, şi de aceea nu au mari speranţe că de această dată rezultatul va fi diferit. O dată în plus devine evident că Germania trebuie să se poziţioneze mai bine în materie de politică externă şi de securitate, fiindcă din Franţa nu vin idei viabile. Dar şi cancelarul german Scholz desfăşoară o politică prietenoasă în raport cu Beijingul. De aceea, din perspectiva lui Xi, cele două principale naţiuni ale UE nu reprezintă o primejdie pentru posibilele sale planuri de a invada Taiwanul.